FÖRSTA MOSEBOKEN

KAPITEL 20

Abraham bedrar Abimelek

1 Abraham drog vidare därifrån till Negev, till trakten mellan Kadesh och Shur. Och en tid bodde han i Gerar, 2 och där sa Abraham om sin hustru Sara att hon var hans syster. Abimelek, kungen i Gerar, sände då bud och hämtade Sara. 3 Men Gud kom till Abimelek i en dröm om natten och sa till honom: ”Lyssna, du är en död man på grund av den kvinna du tagit, för hon är hustru till en annan man.” 4 Men Abimelek hade inte rört henne. Så han svarade: ”Herre, ska du döda även ett rättfärdigt folk? 5 Sa han inte till mig att hon var hans syster? Och hon sa att han var hennes bror. Jag gjorde detta i god tro och med rena händer.” 6 Då sa Gud till honom i drömmen: ”Ja, jag vet att du gjorde det i god tro. Och det var jag som hindrade dig från att synda mot mig. Därför lät jag dig inte röra henne. 7 Men ge nu mannen hans hustru tillbaka, för han är en profet. Han ska be för dig så att du får leva. Om du inte ger tillbaka henne ska du veta att du kommer att dö, du och alla som tillhör dig!”

8 Abimelek steg upp tidigt nästa morgon och kallade till sig alla sina tjänare. Han berättade allt för dem, och männen blev skräckslagna. 9 Abimelek kallade på Abraham och sa: ”Vad har du gjort mot oss? Och vilken synd har jag begått mot dig, eftersom du dragit en så stor synd över mig och mitt rike? Du har gjort mig något oförsvarligt!” 10 Och Abimelek frågade Abraham: ”Hur tänkte du egentligen när du gjorde så?” 11 Abraham svarade: ”Jag tänkte att på den här platsen fruktar man inte Gud. De kommer att döda mig på grund av min hustru. 12 Dessutom är hon verkligen min syster. Hon är min fars dotter men vi har inte samma mor. Och hon blev min hustru. 13 När Gud fick mig att vandra bort från min fars hus sa jag till henne: Visa mig din kärlek genom att du överallt dit vi kommer säger att jag är din bror.”

14 Då tog Abimelek får och kor, slavar och slavinnor och gav till Abraham. Han gav också tillbaka hans hustru Sara. 15 Och Abimelek sa: ”Mitt land ligger öppet för dig. Slå dig ner var du önskar.” 16 Och till Sara sa han: ”Se, jag ger din bror tolv kilo silver. Det är som kompensation för dig inför allt ditt folk. Därmed får du full upprättelse inför alla.” 17 Abraham bad till Gud, och Gud botade Abimelek och hans hustru och hans slavinnor så att de åter kunde föda barn. 18 Herren hade nämligen gjort alla kvinnor i Abimeleks hus oförmögna att få barn på grund av Abrahams hustru Sara.

Nästa

Föregående

20:3. dröm. Att Gud talar i drömmar förekommer flera gånger i Första Moseboken, 28:12, 31:10-11, 37:5-9, 40:5-8, 41:1. 

20:6. mot mig. Alla de synder vi människor begår mot varandra är ytterst synder mot Gud. Jfr 39:9, samt Ps 51:6 med kommentar.

20:7. profet. I Gamla Testamentet är Abraham den första personen som benämns vara en profet.

© Ragnar Blomfelt