ANDRA KRÖNIKEBOKEN

KAPITEL 15

Asas reformer

1 Guds Ande kom över Asarja, Odeds son. 2 Han trädde fram inför Asa och sa: ”Lyssna på mig, Asa, och hela Juda och Benjamin! Herren är med er om ni är med honom. Och söker ni honom låter han sig finnas av er. Men överger ni honom ska han överge er. 3 Israel levde länge utan den sanne Guden, utan präster som undervisade och utan lag. 4 Men i sin nöd vände de sig till Jahve, Israels Gud. De sökte honom och han lät sig finnas av dem. 5 Den tiden kunde ingen som reste omkring känna sig trygg. Läget var riktigt kaotiskt bland ländernas alla invånare. 6 Folk slogs mot folk och stad mot stad, för Gud förvirrade dem med all slags nöd. 7 Men var ni starka och inte handlingsförlamade, för ert arbete ska få sin lön.”

8 När Asa hörde dessa ord och denna profetia av Odedprofeten, blev han stärkt och avlägsnade de vidriga avgudarna i hela Juda och Benjamin och i de städer som han erövrat i Efraims bergsbygd. Sedan restaurerade han Herrens altare, som stod framför Herrens förhall. 9 Och han samlade hela Juda och Benjamin, samt de från Efraim, Manasse och Simeon som bodde bland dem. För många från Israel hade anslutit sig till Asa när de såg att Jahve hans Gud var med honom. 10 De samlades i Jerusalem i tredje månaden av Asas femtonde regeringsår. 11 De offrade åt Herren på den dagen 700 tjurar och 7000 får av bytet de hade fört med sig. 12 Och de slöt ett förbund: de skulle söka Jahve, sina fäders Gud, helhjärtat och innerligt. 13 Var och en som inte sökte Jahve, Israels Gud, skulle avrättas, gammal eller ung, man eller kvinna. 14 Med hög stämma svor de eden till Herren under jubelrop och till trumpeter och horn. 15 Hela Juda gladde sig över eden, för de hade svurit den helhjärtat. De sökte Herren ivrigt och han lät sig finnas av dem, och gav dem ro på alla sidor.

16 Kung Asa berövade även sin mor Maaka hennes drottningvärdighet eftersom hon hade rest en avgudabild åt Ashera. Asa högg ner avgudabilden, krossade och brände upp den i Kidrondalen. 17 Offerhöjderna avlägsnades inte från Israel. Men Asa var innerligt lojal så länge han levde. 18 Han förde in i Guds tempel silver, guld och kärl som han och hans far hade helgat. 19 Det blev inget krig förrän i Asas trettiofemte regeringsår.

Nästa

Föregående

15:10. Asas femtonde regeringsår. 896 f. Kr.

© Ragnar Blomfelt