ESTER

KAPITEL 5

Esters festmåltid för kungen

1 Den tredje dagen klädde sig Ester i sin drottningskrud. Hon ställde sig på kungapalatsets inre borggård, framför palatsbyggnaden. Kungen satt på sin tron i kungapalatset, mitt emot palatsets ingång. 2 När kungen såg drottning Ester stå på borggården fann hon nåd för hans ögon. Kungen räckte ut guldspiran i sin hand mot Ester, som då gick fram och rörde vid spetsen av spiran. 3 Kungen frågade: ”Drottning Ester, vad vill du? Vad önskar du? Det ska ges dig, om det så är halva riket.” 4 Ester svarade: ”Om det behagar kungen, så må kungen och Haman komma i dag till en festmåltid som jag ordnat för kungen.” 5 Kungen sa: ”För genast hit Haman, så att vi kan göra som Ester önskar!”

Så kom kungen och Haman till festmåltiden som Ester hade ordnat. 6 Medan de drack vin sa kungen till Ester: ”Säg vad du önskar, det ska beviljas. Säg din begäran, den ska uppfyllas, om det så gäller halva riket.” 7 Ester svarade: ”Det här är min önskan och begäran: 8 Om jag funnit nåd för kungens ögon och det behagar kungen att bevilja min önskan och uppfylla min begäran, så må kungen och Haman komma till festmåltiden som jag ska hålla för dem. Då ska jag i morgon svara på kungens fråga.”

Haman vill döda Mordokaj

9 Den dagen gick Haman därifrån lycklig och hjärteglad. Men när han vid kungens port såg Mordokaj, som varken reste sig eller fruktade för honom, blev Haman rasande på Mordokaj. 10 Haman behärskade sig dock och gick hem. Därefter kallade han till sig sina vänner och sin hustru Zeresh. 11 Haman skröt för dem om sin rikedoms överflöd, om alla sina söner och om hur kungen på alla sätt hade upphöjt och gynnat honom över de andra furstarna och tjänarna. 12 Haman fortsatte: ”Inte nog med det, drottning Ester lät bara mig följa med kungen till festmåltiden som hon höll. Även i morgon är jag bjuden till henne tillsammans med kungen. 13 Men ändå är jag inte nöjd så länge jag ser den där juden Mordokaj sitta vid kungens port.”

14 Då föreslog hans hustru Zeresh och alla hans vänner: ”Gör en tjugofem meter hög påle. Be sedan kungen i morgon bitti att Mordokaj hängs upp på den! Sedan kan du glad gå med kungen till festmåltiden.” Haman gillade förslaget och lät resa pålen.

Nästa

Föregående

5:11. Haman skröt för dem om sin rikedoms överflöd. Jfr Luk 12:15-21 och Ps 73.

5:14. Hamans hustru föreslår mord på en oskyldig man, likt Ahabs hustru Isebel, 1 Kung 21:7-10.

© Ragnar Blomfelt