ANDRA KRÖNIKEBOKEN

KAPITEL 3

Salomo bygger templet

1 Salomo började bygga Herrens tempel i Jerusalem på berget Moria, där Herren uppenbarat sig för hans far David, på den plats som David ställt i ordning på jebusiten Ornans tröskplats. 2 Han började bygga på andra dagen i andra månaden i sitt fjärde regeringsår. 3 Salomo byggde Guds tempel och lade grunden: trettio meter långt, tio meter brett, efter gammalt alnmått. 4 Förhallen som låg framför långhuset, framför husets kortsida, mätte tio meter och dess höjd sextio meter. Han belade insidan med rent guld. 5 Han klädde det stora huset med cypressträ, som han täckte med fint guld och prydde med palmer och kedjor. 6 Han smyckade huset med ädelstenar. Guldet han använde var från Parvajim. 7 Han täckte med guld templets bjälkar, trösklar, väggar och dörrar. Och han graverade keruber på väggarna.

8 Han gjorde det allra heligaste. Dess längd, som motsvarade templets bredd, var tio meter, och dess bredd var tio meter. Han belade det med tjugo ton fint guld. 9 Spikarna var av guld och vägde ett halvt kilo. Även de övre salarna klädde han med guld.

10 Han gjorde i det allra heligaste två skulpterade keruber som belades med guld. 11 Längden på kerubernas vingar var tillsammans tio meter. Den ena kerubens ena vinge var två och en halv meter och rörde vid husets vägg, den andra vingen var två och en halv meter och rörde vid den andra kerubens vinge. 12 Den andra kerubens ena vinge var två och en halv meter och rörde vid husets vägg, och den andra vingen var två och en halv meter och nådde till den första kerubens vinge. 13 Kerubernas vingar bredde alltså ut sig tio meter. De stod på sina fötter med ansiktena vända inåt.

14 Han gjorde förhänget av violett, purpurrött, karmosinrött och fint lingarn, och prydde det med keruber.

15 Han gjorde framför huset två pelare som var sjutton meter höga, var och en med ett pelarhuvud som var två och en halv meter högt. 16 Han gjorde kedjor i det allra heligaste och placerade dem upptill på pelarna. Han gjorde även hundra granatäpplen som han fäste på kedjorna. 17 Han reste pelarna framför templet, en på högra sidan och en på vänstra. Den till höger kallade han Jakin och den till vänster Boas.

Nästa

Föregående

3. Jfr 1 Kung 6.

3:1. berget Moria. Sannolikt det som i dag kallas Tempelberget. Det var även den plats dit Abraham gick för att offra sin son, 1 Mos 22:2.

3:2. År 966 f. Kr.

© Ragnar Blomfelt