DOMARBOKEN

KAPITEL 15

Simsons hämnd

1 Efter en tid, då veteskörden pågick, besökte Simson sin hustru. Han hade med sig en killing, och han sa: ”Jag vill gå in till min hustru i hennes rum.” Men det tillät inte hennes far, 2 som sa: ”Jag var säker på att du hatade henne, så jag gav henne till din best man. Men är inte hennes yngre syster vackrare? Ta henne istället. 3 Då sa Simson till dem: ”Den här gången är jag utan skuld om jag gör filisteerna något ont.” 4 Simson gav sig av och fångade trehundra rävar. Han tog facklor, band ihop svansarna två och två och fäste en fackla mellan de båda svansarna. 5 Därefter tände han facklorna och släppte ut rävarna på filisteernas sädesfält. Och kärvar, oskuren säd, vingårdar och olivlundar sattes i brand. 6 Filisteerna frågade vem som hade gjort detta, och fick till svar: ”Det var Simson, timnitens svärson. Han gjorde det eftersom timniten tog hans hustru och gav henne till hans best man.” Då drog filisteerna iväg och brände ihjäl både henne och hennes far. 7 Simson sa: ”Eftersom ni beter er så här tänker jag inte vila förrän jag tagit hämnd på er!” 8 Brutalt och våldsamt slog han ner dem. Sedan gick han ner och uppehöll sig i bergsklyftan vid Etam.

9 Därefter drog filisteerna upp och slog läger i Juda och ockuperade Lehi. 10 Judas män frågade varför de dragit upp mot dem. Filisteerna svarade: ”Vi har kommit för att binda Simson och behandla honom som han behandlat oss.” 11 Då gick tretusen män från Juda ner till bergsklyftan vid Etam och sa till Simson: ”Begriper du inte att filisteerna härskar över oss? Så varför gör du så här mot oss?” Han svarade: ”Som de behandlat mig har jag behandlat dem.” 12 De sa: ”Vi har kommit ner för att binda dig och överlämna dig till filisteerna.” Simson sa till dem: ”Svär på att ni inte själva dödar mig.” 13 De svarade: ”Nej, vi ska inte döda dig, bara binda dig och överlämna dig till dem.” Så band de honom med två nya rep och förde honom upp från klippan.

14 När Simson kom till Lehi sprang filisteerna skrikande mot honom. Då kom Herrens Ande mäktigt över honom. Repen runt hans armar blev som brända lintrådar, och banden upplöstes från hans händer. 15 Han fick syn på en färsk åsnekäke, greppade det och slog ihjäl tusen man med det. 16 Och Simson sa:

”Med åsnekäken

staplade jag dem i högar.

Med åsnekäken

slog jag tusen man.”

17 När han sagt detta, kastade han käken ifrån sig. Och den platsen blev kallad Käkhöjden.

18 Simson blev mycket törstig och ropade till Herren: ”Du gav din tjänare denna stora seger. Ska jag nu dö av törst och falla i de oomskurnas händer?” 19 Då klöv Gud fördjupningen i Lehi, och vatten flödade ur den. Han drack och blev som pånyttfödd. Därför kallas källan Roparkällan, och den finns i Lehi än i dag.

20 Simson var domare i Israel i tjugo år under filisteernas tid.

Nästa

Föregående

15:15. slog ihjäl tusen man. Simson börjar verkställa Guds plan, 14:4.

© Ragnar Blomfelt