TREDJE MOSEBOKEN

KAPITEL 2

Matoffret

1 När någon bär fram ett matoffer åt Herren ska offret bestå av fint mjöl. Han ska hälla olja på det och lägga rökelse ovanpå. 2 Han ska föra det till Arons söner, prästerna. Prästen ska ta en handfull av mjölet och av oljan samt all rökelsen och bränna det på altaret som ett påminnelseoffer. Det är ett eldoffer, en blidkande doft för Herren. 3 Det som återstår av matoffret ska tillhöra Aron och hans söner. Av Herrens eldoffer är det högheligt.

4 När du bär fram ett matoffer bakat i ugn ska det vara av fint mjöl. Antingen osyrade kakor blandade med olja eller osyrade tunnbröd smorda med olja. 5 Om ditt offer är ett matoffer stekt på plåt ska det vara av fint mjöl, osyrat och blandat med olja. 6 Bryt det i bitar och häll olja på det. Det är ett matoffer. 7 Om ditt offer är ett matoffer som tillreds i gryta ska det tillredas av fint mjöl med olja. 8 Varje matoffer som tillretts på något av dessa sätt ska du föra fram till Herren. Det ska lämnas till prästen som ska ta det till altaret. 9 Prästen ska ta den del av matoffret som utgör påminnelseoffret och bränna det på altaret. Det är ett eldoffer, en blidkande doft för Herren. 10 Det som återstår av matoffret ska tillhöra Aron och hans söner. Av Herrens eldoffer är det högheligt.

11 Inget matoffer som ni bär fram åt Herren ska vara syrat, för ni får inte bränna surdeg eller honung som eldoffer åt Herren. 12 Som förstlingsoffer får ni bära fram sådant åt Herren, men på altaret får det inte komma som en blidkande doft. 13 Alla dina matoffer ska du beströ med salt. Saltet i din Guds förbund ska du inte missa på ditt matoffer. Till alla dina offer ska du offra salt.

14 Om du bär fram ett matoffer av den första skörden åt Herren ska du offra ax som rostats över eld. Krossade korn av färska ax ska du bära fram av den första skörden. 15 Du ska hälla olja på offret och lägga rökelse ovanpå. Det är ett matoffer. 16 Prästen ska som påminnelseoffer bränna en del av den krossade axen och oljan tillsammans med all rökelsen. Det är ett eldoffer åt Herren.

Nästa

Föregående

2:1. matoffer. Se även 6:14-23.

© Ragnar Blomfelt